Samen bouwen aan de toekomst

Onze leden

Bij Milcobel vormen onze 2.000 melkveehouders de kern van ons bedrijf.  Zij leveren de kwaliteitsmelk waarvan we heerlijke producten maken zoals kaas, boter, room, wei, hoogwaardige melkpoeders en (room)ijs. 

Samen produceren en verwerken we jaarlijks zo’n 1,4 miljard liter melk. 

betty-eeckhaut
Betty Eeckhaut
Voorzitter

“Als voorzitter wil ik samen met het bestuur en alle leden verder bouwen aan een coöperatie die flexibel en wendbaar is om sterke resultaten neer te zetten. Zo maken we Milcobel ‘futureproof’, voor ons en voor de komende generaties. Wat ons daarbij drijft en verbindt, is onze vakkennis en onze passie voor het schoonste beroep dat er bestaat, dat van melkveehouder. Dat blijft ons vak, dat moet ook onze toekomst blijven.”

Wat we je als coöperatie te bieden hebben

2.000 leden-coöperanten en 1.800 medewerkers; elke dag opnieuw maken we samen het verschil. Want ons bedrijf is in handen van onze melkveehouders. Onze winst vloeit terug naar onze leden. 

Wie onze producten koopt, steunt dus ook rechtstreeks onze boeren.

Je kiest niet enkel voor afnamezekerheid, maar investeert mee in de internationale groei van onze eindproducten zoals mozzarella. Samen lokaal ondernemen biedt een houvast voor deze en volgende generaties. Kortom, kiezen voor Milcobel is bouwen de toekomst op lange termijn.

In Milcobel bieden we je een sterke waardeketen, van boer tot winkel. Onze melkveehouders en onze werknemers bouwen samen aan de toekomst van onze coöperatie.

Die keten begint op de boerderij. Onze melkveehouders zijn onmisbaar in het productieproces. Zij hechten elke dag veel belang aan het  welzijn en de gezondheid van hun koeien. Want hoe gezonder de koe, hoe beter de melk die ze geeft. De koeien zetten het voor de mens onverteerbare gras om in melk, waarvan dan andere zuivelproducten worden gemaakt.  

Onze chauffeurs halen de melk op bij onze leden. Zij doen een eerste kwaliteitscheck en brengen de melk vervolgens naar de site waar de melk verder verwerkt wordt. 

Onze medewerkers zetten de kwaliteitsvolle melk om in hoogwaardige zuivelproducten en spelen met klantgerichte innovaties in op de verwachtingen van klant en markt, zowel nationaal als internationaal. Onze sites zijn state-of-the-art.

En zo vinden onze topproducten hun weg naar onze klanten en uiteindelijk tot bij de consument. 

Kiezen voor Milcobel betekent…

Een marktconforme melkprijs die inzet op kwaliteit en duurzaamheid
Duurzaamheids­inspanningen die lonen
Inzetten op kwaliteit
Weidemelk als belangrijk kenmerk van onze consumentenproducten
Een belangrijke hoeveelheidspremie die groei ondersteunt
Een marktconforme melkprijs die inzet op kwaliteit en duurzaamheid

Het bestuur en de directie van Milcobel zetten resoluut in op een solide standaardmelkprijs, aangevuld met diverse premies voor kwaliteit, duurzaamheid, weidemelk en hoeveelheid.

Onze bestuurders-melkboeren bepalen (samen met het management) elke maand opnieuw de standaard melkprijs voor de lopende maand. Als lokale melkveehouder verstaan zij de noden en behoeftes van onze leden. De prestaties van Milcobel in de markt worden zo elke maand opnieuw doorgezet in de melkprijs voor de melkveehouder.

Duurzaamheids­inspanningen die lonen

Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit onze bedrijfsvoering, en die van onze melkveehouders. Elk jaar vullen onze melkveehouders de duurzaamheidsbevraging in. Op basis van hun individuele score, krijgen ze vervolgens maandelijks een duurzaamheidspremie uitbetaald.  Op die manier moedigen we onze leden aan om – elk op hun niveau en volgens hun kunnen – in te zetten op een verdere verduurzaming van de sector.

De score wordt bepaalde op een brede waaier aan mogelijke duurzaamheidsinitiatieven, op basis van enkele modules. Als leveraar bij Milcobel kies je zelf waar je op inzet. Hoe meer je inzet op de diverse modules, hoe hoger je individuele duurzaamheidspremie (tot maximum 1 EUR/100 liter).

Inzetten op kwaliteit

Kwaliteitsmelk is het fundament voor de positionering van onze sterke merken en internationale groei. Kwaliteit wordt daarom beloond via een extra kwaliteitspremie tot 0,75 EUR/100 liter.

Weidemelk als belangrijk kenmerk van onze consumentenproducten

De vraag naar producten met weidemelk blijft groeien! Milcobel laat melkveehouders de vrije keuze om hieraan deel te nemen. Wie op het landbouwbedrijf kiest voor weidemelk ontvangt een extra vergoeding van 0,25 EUR/100 liter. 

Een belangrijke hoeveelheidspremie die groei ondersteunt

Milcobel hanteert sinds mid 2022 een nieuwe hoeveelheidspremie, met een verhoging van 50% ten opzichte van het vorige systeem. Via deze hefboom wil Milcobel groeibedrijven motiveren en passend belonen. Ook logistieke efficiëntiewinsten die worden gerealiseerd bij de ophaling van grotere volumes, komen zo rechtstreeks ten goede van de leveraars.

Samenwerken als sleutel tot succes

Milcobel gelooft in de kracht van samenwerken en bruggen bouwen: tussen de melkveehouders en het bedrijf; en tussen de melkveehouders en de samenleving.  Onze leden zijn een essentieel onderdeel van het succes van onze organisatie. We willen voor hen een levenslange partner zijn, vandaag en voor toekomstige generaties. 

“Milcobel is een bijzonder boeiende onderneming. Gestuwd en gedragen door onze leden-coöperanten die dag in dag uit het beste van zichzelf geven om melk van topkwaliteit te leveren. Ik ontmoet heel wat leveraars persoonlijk en wat me daarbij telkens opvalt is hun enorme passie voor de melkveehouderij. En dat in niet-evidente tijden, met een landbouwsector die onder druk staat. Het is net op zo’n scharniermomenten dat we met onze coöperatieve aanpak het verschil kunnen maken. Samen. We zetten dan ook volop in op een actieve coöperatiewerking: mensen en ideeën samenbrengen en zo zuurstof geven aan onze structuren. Daarnaast investeren we in vlotte en transparante communicatie. Goede communicatie is dé hefboom om verbinding en betrokkenheid te creëren.“

tom-schiettecat
Tom Schiettecat

Directeur Milk & Farms

Daarnaast organiseren we thematische werkgroepen waarin onze leden actief deelnemen. Zo is er bijvoorbeeld de coöperatieve werkgroep duurzaamheid. 

Onze jonge boeren verenigen zich in de Jongerenkring, waarvoor we tal van initiatieven voorzien. 

Elk lid heeft de mogelijkheid om zich kandidaat te stellen en actief in te zetten in de bestuursorganen, naargelang men zelf wenst.

“Ik ben altijd heel coöperatief ingesteld geweest. Ook mijn vader en grootvader hebben jaar en dag geleverd aan de coöperatie. Enkele landbouwers uit de regio vroegen me of ik niet tot het bestuur toe wou treden. Ik zag het als mijn kans om de dingen mee in handen te pakken. Dus heb ik me kandidaat gesteld en ben verkozen. Vandaag zetel ik mee in het bestuur.”

Tom Leenaerts

“ We moeten als boeren wat meer marketeer zijn. We mogen trots zijn op wat we zelf doen, en trots op onze coöperatie Milcobel. Kijk naar onze Brugge Kaas die zo bekend is. We maken al 25 jaar mozzarella. We hebben het hoogwaardige melkpoeder Powder+, een ongelooflijke ijsfabriek YSCO,… We zijn écht té bescheiden. Een coöperatie is nu meer relevant dan ooit! We moeten de krachten bundelen. In een coöperatie sta je als boer veel dichter bij het bestuur en bij de beslissingen die genomen worden via de ledenstructuren. Onze aanpak is ook heel belangrijk naar toekomstige generaties: als we onze productie blijven verankeren in België, dan is er ook nog een toekomst voor onze kinderen! “

Heidi Willem

Wil jij jouw loopbaan lanceren bij Milcobel?

Om een melkweg te maken, heb je vele sterren nodig en daar zijn wij continu naar op zoek. Bij ons timmer je aan je eigen melkweg, kan je opklimmen en je grenzen verleggen. Ben jij iemand die met een open blik naar de toekomst kijkt? Die geen uitdaging uit de weg gaat? Die zelf wil schitteren als een ster aan ons firmament? Geef een boost aan je carrière en solliciteer.

Ben jij een gepassioneerd melkveehouder?

Milcobel is een warme coöperatie met respect voor de verscheidenheid van onze leden. Onze melkveehouders zijn het hart van onze coöperatie. Via dialoog en samenwerking bouwen we samen aan een duurzame toekomst voor de melkveehouderij. Ook jij kan daar deel van uitmaken. Ben jij melkveehouder in België, Nederland of Noord-Frankrijk en heb je interesse? Neem dan contact op.

Honger naar onze producten?

Milcobel is jouw partner in hoog kwalitatieve zuivelproducten. We leveren in een B-to-B context aan retailers, horeca, food service en voedingsproducenten. Ben jij geïnteresseerd in consumentenkaas, ingrediëntenkaas, boter, room, melkpoeder, wei, of ijs? Onze teams staan je graag te woord.

loading...