Voorbereiding voor ophaling VLOG-melk gestart

Milcobel wil tegen eind dit jaar (2019) een aparte melkophaalronde organiseren voor VLOG-melk. VLOG is een Duitstalige afkorting en staat voor Verband Lebensmittel ohne Gentechnik. Dat is een Duitse organisatie die het certificaat uitgeeft voor ggo-vrije melk.

Voor de melkveehouder die wil inspelen op deze trend betekent dit dat hij de importsoja uit het krachtvoeder van zijn koeien moet schrappen en vervangen door ggo-vrije soja of andere plantaardige eiwitten.Bij Milcobel startte we met een bevraging gestart bij onze leden-melkveehouders om na te gaan hoe groot de interesse is. Via dezelfde bevraging willen we onze leden ook beter leren kennen: een zicht krijgen op de duurzaamheidsmaatregelen die ze al nemen en hun verscheidenheid in melkproductie in kaart brengen om die te valoriseren via aparte melkdeelstromen.

Tegen eind 2019 moet de ophaling logistiek georganiseerd zijn zodat de VLOG-melk tot eindproduct verwerkt kan worden.De ggo-vrije melk zal vooral in consumentenkazen verwerkt worden. Voor onze leden is het belangrijk dat alle meetbare meerkosten om ggo-soja uit het voer van koeien te schrappen ruimschoots vergoed zullen worden.

Omdat veevoederfabrikanten ook inspelen op de trend van ggo-vrije melk is er al aangepast krachtvoeder op de markt, met ggo-vrije soja uit de Donau-regio of koolzaad (schroot) uit eigen land. Eiwitten uit soja kunnen ook vervangen worden door de teelt van plantaardige eiwitten, gras en gras-klaver.

Samen met de ledenbevraging start ook de inschrijvingsperiode voor leden-melkveehouders die in 2019 weidegang toepassen. Deze trend is uitgegroeid tot een aankoopcriterium voor de kleinhandel. Voor Milcobel is dit een positieve tendens voor de zuivelmarkt. Maar de coöperatie vindt het ook belangrijk dat melkdeelstromen tot stand komen na intensief overleg met de ledenstructuren. Deelname moet altijd de keuze van de melkveehouder zijn.

Heb je vragen of wens je meer informatie?

Neem vandaag nog contact met ons op.